Dron za multispektralno snimanje - DJI Phantom4 Multispectral

U zadnjem desetljeću, dronovi su postigli vrhunsku razinu razvijenosti te trenutno imaju značajnu ulogu u poljoprivredi.

Dronovi koje danas koristimo mogu detektirati toplinu i svjetlosnu frekvenciju te nam donose slike visoke kvalitete, što nam pruža dragocjene informacije o poljima i kulturama na njima. 

To je prava vrijednost dronova, oni prikupljaju podatke koji su nevjerojatno precizni i točni. Ti podaci se koriste za analizu rasta usjeva, područja stresa u polju te pomažu u provedbi planova tretmana s manjim ulaganjima, što zauzvrat pomaže poljoprivrednicima da provode održivije prakse. 

Korištenjem dronova mogu se pratiti poljoprivredne površine, vrlo lako se može odrediti oblik parcele, morfologija terena, gustoća sadnje i sjetve, kao i dijelovi na kojima se zadržava voda. Također, korištenje dronova ima veliki doprinos kod sjetve i sadnje, gnojidbe i zaštite usjeva i nasada. 

U praksi, sustavi za zaštitu bilja često nailaze na razne probleme. Primjenom dronova, površina se može nadzirati te se tako pravovremeno mogu uočiti potencijalna žarišta pojave bolesti i štetnika. Tako je moguće izbjeći nepotrebno nanošenje sredstava na cijeloj površini, već ga je moguće aplicirati lokalizirano, što je s ekološkog stajališta poželjan aspekt. Tako se ostvaruju financijske uštede a samim time i povećava konkurentnost proizvoda. 

Osim prikupljanja podataka u vidljivom dijelu spektra, podaci se skupljaju i u širem dijelu elektromagnetnom spektra, poput bliskog infracrvenog (engl. near-infrared, NIR), koji je vrlo pogodan za praćenje vegetacije. Ova metoda praćenje je jednostavnija, fleksibilnija, vremenski i ekonomski isplativija te je prihvatljivija za očuvanje okoliša, u odnosu na metode praćenja golim okom. 

Obradom podataka i snimaka drona, izrađuju se ortomozaik karte te karte površine, karte raznih vegetacijskih indeksa, te prema njima aplikacijske i zonacijske karte. Uz njihovu pomoć moguć je detaljan pregled stanja na kartiranom području, stanje stresa biljaka, razvoja štetnika i bolesti, na osnovu čega se donosi odluka o planu zaštite biljnih kultura i eventualno potrebnim promjenama u planiranim radnim procesima proizvodnje (npr. precizna gnojidba kad i koliko treba, korekcija navodnjavanja s obzirom na razinu pristupačne vode u biljkama i tlu i sl.) 

Kako bi poljoprivrednicima što više približili korištenje dronova u njihovom svakodnevnom radu, tvrtka Digital Agro u svojoj ponudi, uz dronove za snimanje i primjenu sredstava, nudi i usluge snimanja, analize, izrade aplikacijskih mapa ali i primjene sredstava prema izrađenim aplikacijskim mapama na Vašem polju ili nasadu. Više o našim uslugama analize nasada možete saznati ovdje, a ako ste zainteresirani za nabavku vlastitog poljoprivrednog drona, možete se dodatno informirati kroz naš vodič za kupovinu drona. 

Naša misija je da pomognemo poljoprivrednicima pretvoriti podatke u informacije kroz integraciju agronomskih znanja i tehnoloških rješenja! Cilj nam je svakom poljoprivredniku omogućiti održivi razvoj te profitabilnost kroz primjenu agrotehnoloških rješenja! Tako u našoj ponudi možete pronaći razna rješenja i usluge za preciznu poljoprivredu, kao što su: 

  • Meteorološke stanice 
  • Senzori 
  • IT oprema 
  • Dronovi za poljoprivredu 
  • Vage 
  • Rješenja za upravljanje navodnjavanjem 
  • Softver – programska rješenja 
  • Usluge snimanja dronom 
  • Usluge edukacije 

Za više informacija o našim uslugama i asortimanu, obratite nam se s povjerenjem na info@digitalagro.eu ili na +385 91 4466 041 

Share this on:
Skip to content
Malcare WordPress Security