Uzgoj borovnice uz METOS sustav za donošenje odluka u proizvodnji

Kako unaprijediti uzgoj borovnica?

U posljednjih nekoliko godina, proizvodnja borovnica se značajno proširila, kako u Europi i svijetu, tako i kod nas. Zbog sve veće rasprostranjenosti, sve više proizvođača se žali na razne probleme u proizvodnji, kao što su smanjene veličine plodova, oštećenja povezana s vremenskim uvjetima (kao što su mraz, suša i sl.), smanjena oplodnja, velike razlike u urodima. Zbog toga je razmuljivo i logično da se proizvođači okreću praksama koje im omogućuju veću produktivnost i održivost.

Globalizacija proizvodnje borovnica je također utjecala na pojavu novih štetnih vrsta i bolesti, te njihovo brže širenje na postojećim i novim područjima uzgoja.

METOS sustav za donošenje odluka u proizvodnji omogućava nam praćenje svih relevantnih klimatskih uvjeta i parametara u tlu, čime se olakšava upravljanje poljoprivrednim radovima kod uzgoja borovnica.

Sustavi za donošenje odluka u proizvodnji

Praćenjem vremenskih uvjeta i korištenjem precizne vremenske prognoze dobivate moćan alat s kojim optimizirate Vašu proizvodnju te proizvedete više koristeći manje resursa.

  • Praćenje vremenskih uvjeta – budite spremni za pojavu mraza. Postavite SMS alarm koji Vas obavještava o mogućnosti pojave uvjeta za mraz. Temperature ispod 0,6 °C mogu biti pogubne za Vaš nasad borovnica.
  • Upravljanje gnojidbom – Optimizirajte vrijeme gnojidbe. Najbolje vrijeme za gnojidbu je neposredno prije padalina
  • Upravljanje zaštitom bilja – Uz pomoć modela bolesti za borovnice (za antraknozu) i prognoze za pravovremeno prskanje, možete optimizirati svoje aktivnosti zaštite bilja te smanjiti pojavnost bolesti u Vašem nasadu. Na primjer, ako nakon tretiranja padne jaka kiša, velika je mogućnost da će se preparat isprati te da ćete morati ponoviti tretiranje kako bi zaštitili Vaš nasad.
  • Upravljanje navodnjavanjem – Optimizirajte navodnjavanje na Vašem nasadu praćenjem vlažnosti tla i korištenjem modela za upravljanje navodnjavanjem.
  • Upravljanje berbom – Pratite vlažnost tla kako bi znali u kojem trenutku nedostaje vlage te pravovremeno pokrenite sustav za navodnjavanje. Također, pratite i pH vode za navodnjavanje kako bi spriječili neravnotežu hranjivih tvari.
Uzgoj borovnica
Uzgoj borovnica

Preporučena oprema

Preporučena oprema za uzgoj borovnice
Preporučena oprema za uzgoj borovnice

Osnovni set senzora, potrebni za modele štetnika i bolesti u nasadu borovnica su senzor padalina – kišomjer te senzori za temperaturu zraka, relativnu vlažnost zraka i vlažnost lista. Ti senzori dostupni su u iMETOS IMT280 i µMETOS NBIoT Disease stanicama.

Kako bi ponudili potpunu podršku za upravljanje zaštitom bilja, razvijeni su modeli bolesti koji pružaju najbolje moguće informacije koje Vam omogućavaju svjesno i pravovremeno donošenje odluka te korištenje najboljih alata kako bi unaprijedili Vašu proizvodnju – kvantitetom i kvalitetom. Modeli biljnih bolesti temelje se na preciznim vremenskim prognozama koje su lokalizirane i kalibrirane na promatranoj lokaciji.

Kroz programsko sučelje, podaci prikupljeni senzorima koriste se na platformama kao što je FieldClimate gdje dobivate uvid u prikupljene podatke, modele biljnih bolesti te sustav za donošenje odluka u proizvodnji.

Modeli bolesti za borovnice

Gljivični patogen Colletotrichum acutatum uzrokuje antraknozu koja plod napada tijekom dužeg vlažnog vremena tako što se na njima pojavljuju spore svjetlo-ružičaste boje, bobice se smežuraju i opadaju. Antraknoza se javlja u svim proizvodnim područjima borovnice i ima veliki utjecaj na smanjenje trajnosti plodova i lošu kvalitetu svježih plodova na tržištu.

U programu FieldClimate izračunate su slabe, umjerene i jake infekcije antraknozom borovnice ovisno o parametrima okoliša: temperaturi, vlažnosti lista i oborinama.

Pojavnost antrakoroze u nasadu borovnice
Pojavnost antraknoze u nasadu borovnice

Na grafu možemo vidjeti kako su svi uvjeti za infekciju ispunjeni, optimalni uvjeti za Colletotrichum s oborinama, visokom relativnom vlagom i vlažnošću lišća za pojavu infekcije na biljci i plodovima.

Pratite rast Vaših borovnica

Uz CropVIEW® Dual kameru možete udaljeno pratiti Vaš nasad, putem Vašeg računala ili mobitela te vidjeti rast i razvoj grmova i plodova.


Za sve dodatne informacije, obratite nam se s povjerenjem!

Pošaljite nam upit putem naše kontakt forme ili nas nazovete na +385 91 4466 041  

Share this on:
Skip to content
Malcare WordPress Security