Precizna poljoprivreda Digital Agro

Pojam „precizna poljoprivreda“ (eng. Precision agriculture ili Precision farming) podrazumijeva pravodobno obavljanje poljoprivrednih radova, visoku produktivnost, smanjen broj operacija te najnižu cijenu rada. Temelji se na novo razvijenim informatiziranim strojnim sustavima, malom broju strojeva visoke pouzdanosti i visokim tehnološkim mogućnostima.

Razvoj precizne poljoprivrede započeo je uvođenjem GIS i GPS tehnologija u poljoprivrednoj mehanizaciji, a glavni cilj je dati na raspolaganje što veći broj preciznih informacija poljoprivredniku prilikom donošenja odluka.

Koristeći razna rješenja, koja se skrivaju pod pojmom precizne poljoprivrede, može se ostvariti ušteda radnih sredstava i vremena, ostvariti veći prinosi i bolja kvaliteta, smanjiti utjecaj na okoliš te poboljšati proizvodni proces. Za postizanje ovih ciljeva potrebna je opsežna obrada vrlo različitih  informacija koja podrazumijeva prikupljanje podataka, obradu i primjenu istih te dokumentaciju podataka za buduće sezone.

Mogli bismo reći da ćemo korištenjem agrometeoroloških stanica na poljima dobiti precizne podatke i tako bismo i same stanice mogli uvrstiti u portfelj rješenja koje se ubrajaju pod “preciznu poljoprivredu”. Ovisno koje senzore koristimo, možemo mjeriti određene parametre (temperatura, vlaga zraka, količina padalina, smjer i jačina vjetra, vlagu na listu, vlagu tla i sl.) te na osnovu njih donositi zaključke o pravovremenim radnjama u polju ili nasadu. Također, tako možemo dobivati i preciznu vremensku prognozu te bolje upravljati svojim vremenom i poljoprivrednim radovima.

Više o meteorološkim stanicama u ponudi tvrtke Digital Agro možete saznati ovdje, a također možete poručiti i naš vodič za kupovinu meteorološke stanice.

U posljednje vrijeme, u poljoprivredi se sve češće primjenjuju i dronovi. Dronovi, opremljeni raznim kamerama i senzorima, mogu se koristiti za mapiranje terena, praćenje prihrane, monitoring zdravstvenog stanja biljaka, detekciju štetnih organizama i lokaliziranu primjenu bioloških sredstava za zaštitu bilja.

Kako izgleda rad drona na polju ili nasadu?

Prvi korak je prikupljanje podataka, što se najčešće obavlja multispektralnim snimanjem polja no u zadnje vrijeme mogu se koristiti i obične RGB snimke.

Drugi korak, podrazumijeva obradu prikupljenih podataka, što se najčešće obavlja specijaliziranim softverom poput Pix4dFiels, te odmah na polju bez potrebe za internetskom vezom dobivamo podlogu za generiranje detaljnijih vegetacijskih indeksa.

Treći korak, nakon snimanja i obrade podataka,  je generiranje indeksa te interpretacija i analiza. Prvo se moraju jasno označiti rubna područja kako bi se točno znalo područje koje se obrađuje, a kasnije i po potrebi tretira. Kroz snimke možemo i opisati površinu te vidjeti područja podložna poplavama ili eroziji, visinu područja i karakteristike tla, te mnoge druge.

Pregledavajući multispektralne snimke, mogu se detektirati područja u kojima se pojavljuje stres ili neki drugi oblik nepravilnosti (pojava štetnika ili štetočina, bolesti, manjak hranjiva ili vode), a na temelju multispektralne analize, ali i ostalih faktora mogu se planirati daljnje aktivnosti. Izradom aplikacijskih mapa, sredstava se mogu vrlo precizno primijeniti na točno označenim dijelovima polja u točno određenoj količini/koncentraciji. Također, tako možemo primijeniti i tehnike navodnjavanja, da navodnjavamo samo dijelove polja na kojima nedostaje vode u tlu.

Kao zadnji korak, nakon izrade aplikacijskih mapa, preostaje samo tretiranje polja, odnosno izvršavanje. Kreirane aplikacijske mape možemo unijeti u računalo stroja opremljenog za preciznu poljoprivredu, kako bi isti izvršio zadatak prema unesenim parametrima. Ti strojevi mogu biti traktori s GPS navođenjem i konzolom, odnosno računalom za procesuiranje podataka po kojima se izvršava daljnji rad. Također, podaci se mogu unijeti u jedan od poljoprivrednih dronova, kao što je AGRAS T30, izdržljiva bespilotna letjelica vrhunskih performansi i visoke preciznosti namijenjena za korištenje u preciznoj poljoprivredi.

Za poljoprivrednike koji žele iskoristiti prednosti precizne poljoprivrede, u našoj ponudi možete pronaći pregršt proizvoda i usluga, poput usluge snimanja, analize, izrade aplikacijskih mapa ali i primjene sredstava prema izrađenim aplikacijskim mapama na Vašem polju ili nasadu. Više o našim uslugama analize nasada možete saznati ovdje, a ako ste zainteresirani za nabavku vlastitog poljoprivrednog drona, možete se dodatno informirati kroz naš vodič za kupovinu drona.

Naša misija je da pomognemo poljoprivrednicima pretvoriti podatke u informacije kroz integraciju agronomskih znanja i tehnoloških rješenja! Cilj nam je svakom poljoprivredniku omogućiti održivi razvoj te profitabilnost kroz primjenu agrotehnoloških rješenja! Tako u našoj ponudi možete pronaći razna rješenja i usluge za preciznu poljoprivredu, kao što su:

  • Meteorološke stanice
  • Senzori
  • IT oprema
  • Dronovi za poljoprivredu
  • Vage
  • Rješenja za upravljanje navodnjavanjem
  • Softver – programska rješenja
  • Usluge snimanja dronom
  • Usluge edukacije

Za više informacija o našim uslugama i asortimanu, obratite nam se s povjerenjem na info@digitalagro.eu ili na +385 91 4466 041

Share this on:
Skip to content
Malcare WordPress Security