Sudionici demonstracijske aktivnosti

U skolpu operacije 1.2.1., Ministarstvo poljoprivrede – Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede organizirala je demonstracijsku aktivnost Primjena bespilotnih letjelica (dronova) u vinogradarstvu. Demonstracijska atktivnost održala se 03. studenog 2022 na Pelješcu, na OPG-u Bruno Market.

Na samom početku demonstracijske aktivnosti, okupljene su pozdravili organizatori iz Ministarstva poljoprivrede, a zainteresirani poljoprivrednici su imali priliku kratko se predstaviti i izraziti svoja očekivanja od demonstracijske aktivnosti i predavača. Nakon kratkog teorijskog uvoda, uputili smo se na teren – u vinograd!

Po dolasku na teren, prvo smo napravili analizu stanja vinograda multispektralnim snimanjem dronom DJI Phantom 4 Multispectral te odradili analizu u programu Pix4d Fields.

 

Analizom smo odredili mjesta i moguće vrste problema u nasadu te izradili aplikativne karte za primjenu odgovarajućih agrotehničkih operacija. Potom je usljedila demonstracija poljoprivrednog drona DJI AGRAS T30, sa spremnikom od 30 litara, koji u jednom satu može prekriti površinu od maksimalno 16 hektara.

Sudionici su imali mnoga pitanja vezana za tehničke specifikacije i radne mogućnosti drona, te su donešeni razni zaključci (pronađite ih na kraju teksta). Ukoliko i vi imate pitanja, stojimo na raspolaganju na info@digitalagro.eu

Prije demonstracije, u zoni lista postavljeni su vodoosjetljivi papirići, kako bi sudionicima pokazali (i dokazali) koje su mogućnosti rada dronom. Sudionici su imali priliku sami proučiti situaciju i provjeriti dokaze na papirićima.

Ovim putem htjeli bi se zahvaliti Ministarstvu poljoprivrede – Upravi za stručnu podršku razvoju poljoprivrede na iskazanom povjerenju za provođenje ove demonstracijske aktivnost.

Također, veliko hvala svim okupljenim vinogradarima i vinarima, koji su svojim pitanjima, razmišljanjima i odgovorima donjeli odlične zaključke:

  • Kombinacijom multispektralne analize i izradom aplikacijskih mapa (korištenjem vegetacijskih indeksa) postiže se visoka učinkovitost, preciznost i ušteda
  • Dobra pokrivenost površine lista
  • Značajna pogodnost je što se škropivo nanosi sa udaljenosti pa nema doticaja s osobom koja upravlja dronom
  • Učinkovitost rada po satu je puno veća u usporedbi s klasičnim agrotehničkim operacijama
  • Za poljoprivrednike koji obrađuju manje površine preporuča se udruživanje ili uključivanje lokalne samouprave u nabavu poljoprivrednog drona radi ostvarivanja ušteda tj. zajedničke ekonomske koristi
  • Alternativa kupovini vlastitih dronova za analizu i poljoprivrednih dronova je angažiranje tima Digital Agro koji na lokaciji mogu odraditi multispektralno snimanje, analizu podataka i rad poljoprivrednim dronom

Imate dodatnih pitanja? Obratite nam se s povjerenjem na info@digitalagro.eu  ili na +385 91 4466 041

 

 

 

Share this on:
Skip to content
Malcare WordPress Security