Podrška u vinogradarskoj proizvodnji uz digitalna rješenja

Kako u svijetu tako i u Hrvatskoj, uzgoj vinove loze je od velike važnosti. Za njen uzgoj potrebna je velika predanost, znanje, rad ali i strpljenje. U Hrvatskoj je moguće, zahvaljujući reljefu, klimi i tlu, uzgajati različite kvalitetne sorte vinove loze te u konačnici proizvoditi vina vrhunske kvalitete. Odabir sorte prilagođavamo njezinim temperaturnim zahtjevima, zahtjevima za tlo, hranjivim tvarima u tlu te otpornosti na bolesti i štetnike.

Bez obzira na znanje i predanost, mnogi vinogradari se svakodnevno suočavaju s raznim izazovima. Primjena modernih tehnologija i digitalnih rješenja u vinogradu omogućuje vinogradarima da pravovremeno reagiraju te umanje gubitke.

Vremenski uvjeti u vinogradu

Praćenjem vremenskih uvjeta i korištenjem precizne vremenske prognoze dobivate moćan alat s kojim optimizirate Vašu proizvodnju te proizvedete više koristeći manje resursa.

Uz pomoć podataka dobivenih praćenjem vremenskih uvjeta, uvjeta u tlu te precizne vremenske prognoze otvaraju se nove mogućnosti. Meteorološka stanica za Vas prati koliko je kiše palo, kako bi znali je li vrijeme za navodnjavanje ili ne. Uz preciznu vremensku prognozu možete odrediti točno vrijeme za prskanje, bez da Vam iznenadna kiša ispere tretman. Također, uz praćenje vremenskih uvjeta možete unaprijed organizirati radove u vinogradu i time efikasnije upravljati svojim vremenom.

Za vinogradare preporučujemo stanicu iMETOS IMT 280, koja sadrži sve potrebne senzore za praćenje vremenskih uvjeta u vinogradu te za preciznu vremensku prognozu. Dodatni senzori za temperaturu i vlagu tla daju Vam dodatne podatke korisne kod upravljanja navodnjavanjem.

Svi prikupljeni podatci su Vam dostupni putem FieldClimate internet stranice ili aplikacije na mobitelu, kako bi ih mogli koristiti bilo kada i bilo gdje. Također, putem FieldClimate sučelja dobivate uvid u modele za biljne bolesti i štetnike za vinovu lozu.

iMETOS IMT 280 meteorološka stanica za vinograd
iMETOS IMT 280 meteorološka stanica za vinograd

Praćenje bolesti i štetnika u vinogradu

Kako bi ponudili potpunu podršku za upravljanje zaštitom bilja, razvijeni su modeli bolesti koji pružaju najbolje moguće informacije koje Vam omogućavaju svjesno i pravovremeno donošenje odluka te korištenje najboljih alata kako bi unaprijedili Vašu proizvodnju – kvantitetom i kvalitetom. Modeli biljnih bolesti temelje se na preciznim vremenskim prognozama koje su lokalizirane i kalibrirane na promatranoj lokaciji.

Modeli bolesti za vinovu lozu provjereni su kroz godine istraživanja na velikom broju vinograda u raznim regijama. Neki od modela bolesti za vinovu lozu su:

  • Plamenjača ili peronospora vinove loze (Plasmopara viticola)
  • Pepelnica vinove loze (Uncinula necator)
  • Siva plijesan (Botrytis cinerea)
  • Crna trulež boba vinove loze (Guignardia bidwellii)
  • Antraknoza vinove loze (Gleosporium ampelophagum)
Vinova loza model bolesti peronospora
Plamenjača ili peronospora vinove loze (Plasmopara viticola)  je u našim krajevima najopasnija bolest vinove loze. Grafikon pokazuje kako će dugo razdoblje oborina i vlažnost lišća s temperaturama između 10 i 15 °C biti praćeno zarazom peronosporom.

Želite li nadzirati populaciju štetnika u vinogradu (poput grožđanog moljca) bez odlaska u vinograd, iz udobnosti svog doma ili ureda? Za Vas je pravo rješenje pametni lovak s integriranom kamerom – iSCOUT! Daljinsko praćenje populacije štetnika štedi vrijeme i optimizira korištenje resursa. Praćenjem broja štetnika u vinogradu i njihovu dinamiku, dobivamo precizne informacije koje nam daju mogućnost za pravovremene odluke, čime smanjujemo troškove i potencijalni gubitak a povećavamo prinos i kvalitetu istog.

iScout lovak postavljen u vinogradu
iScout lovak postavljen u vinogradu

Nadzor vinograda

Ponekad jednostavno ne stignete, uz ostale obveze, otići do vinograda i vidjeti kakva je situacija tamo – postoji li potreba za prskanjem ili gnojidbom, pojavljuje li se neka bolest ili štetnik ili u kojoj fenofazi je vinograd? Uz CropView kontinuirano pratite Vaš vinograd te kontrolirajte njegov rast i razvoj, učinak prskanja i gnojidbe i slično, bez odlaska u vinograd, čime štedite i vrijeme i novac. Dva tipa kamere omogućavaju Vam različit pogled na vinograd – zoom kamera za specifičan prikaz i širokokutna za prikaz veće slike. Kamera se može povezati na meteorološku stanicu a podatci koji se prikupe spremljeni su te se koriste u programu FieldClimate.

CropView u vinogradu, snimani širokokutnom kamerom (lijevo) i zoom kamerom (desno)
CropView u vinogradu, snimani širokokutnom kamerom (lijevo) i zoom kamerom (desno)

Brinete o nepoželjnim posjetiteljima u Vašem vinogradu, podrumu, skladištu ili garaži? Ili samo želite znati što se događa dok Vi niste u blizini? FarmCam je mobilna kamera napravljena za poljoprivrednike i savršeno je rješenje za nadzor na mjestima gdje nemate struje ili Wi-Fi vezu. Zahvaljujući punjivoj bateriji (ili solarnom panelu) i SIM kartici, možete nadzirati svoju imovinu, strojeve, životinje itd. na bilo kojoj udaljenoj lokaciji. Sve dok imate pokrivenost mobilnom mrežom, kameru možete postaviti gdje god vam je potrebna. Pametni senzor pokreta registrirat će i snimiti aktivnosti koje se pojave pred kamerom te Vas obavijestiti putem aplikacije ili maila.

FarmCam mobilna nadzorna kamera
FarmCam mobilna nadzorna kamera

Korištenje dronova u vinogradarskoj proizvodnji

U zadnjem desetljeću, dronovi su postigli vrhunsku razinu razvijenosti te trenutno imaju značajnu ulogu u vinogradarstvu.

Primjenom dronova, površina se može nadzirati te se tako pravovremeno mogu uočiti potencijalna žarišta pojave bolesti i štetnika. Korištenjem multispektralnih kamera na dronovima, poput DJI Phantom4 Multispectral, prikupljamo podatke u širem djelu elektromagnetnog spektra, poput blisko infracrvenog, koji je pogodan za praćenje vegetacije.

Obradom podataka i snimaka dronom izrađuju se ortomozaik karte te karte površine, karte raznih vegetacijskih indeksa (kao što si NDVI, VARI, NDRE i sl.), te prema njima aplikacijske i zonacijske karte. Uz njihovu pomoć izrađuje se multispektralna analiza koja donosi detaljan pregled stanja na kartiranom području, stanje stresa biljaka, razvoja štetnika i bolesti, na osnovu čega se donosi odluka o planu zaštite biljnih kultura i eventualno potrebnim promjenama u planiranim radnim procesima proizvodnje (npr. precizna gnojidba kad i koliko treba, korekcija navodnjavanja s obzirom na razinu pristupačne vode u biljkama i tlu i sl.)

 

Takve aplikacijske karte se unose u računalo traktora ili dron za primjenu sredstava (npr. DJI Agras T30), koji po određenim zonama prska ili rasipa točno određenu količinu gnojiva ili sredstva za zaštitu. Tako je moguće izbjeći nepotrebno nanošenje sredstava na cijeloj površini, već ga je moguće aplicirati lokalizirano, što je s ekološkog stajališta poželjan aspekt. Tako se ostvaruju financijske uštede a samim time i povećava konkurentnost završnog proizvoda.

Kako bi poljoprivrednicima što više približili korištenje dronova u njihovom svakodnevnom radu, tvrtka Digital Agro u svojoj ponudi, uz dronove za snimanje i primjenu sredstava, nudi i usluge snimanja, analize, izrade aplikacijskih mapa ali i primjene sredstava prema izrađenim aplikacijskim mapama na Vašem polju ili nasadu. Više o našim uslugama analize nasada možete saznati ovdje, a ako ste zainteresirani za nabavku vlastitog poljoprivrednog drona, možete se dodatno informirati kroz naš vodič za kupovinu drona.

Analiza tla

Svaki vinogradar zna da je gnojidba preduvjet za zdrav i otporan vinograd ali i bogatu berbu, no ponekad je teško odrediti kada, koliko i s čime gnojiti. Kako bi se optimizirala gnojidba i ostvarila ušteda, preporučuje se analiza tla kako bi znali pravo stanje u Vašem tlu. Uobičajeno laboratorijsko mjerenje daje rezultate najveće preciznosti, no potrebno je vrijeme prije nego što se rezultati dostave, a metoda je skupa. Uz iMETOS MobiLab dobivate brzu i pouzdano mjerenje hranjivih tvari ali i uštedu vremena (rezultati unutar 2 sata) i novca (niska cijena po uzorku). Svaka pojedina analiza se sprema u softver, pa je potpuna povijest prehrane dostupna za dugoročnu analizu. Izbjegnite pogrešnu gnojidbu i pobrinite se da postignete puni potencijal svog vinograda!

iMETOS MobiLab
iMETOS MobiLab

Informatizacija poslovanja

U današnje moderno doba teško je zamisliti svakodnevni život bez mobitela i pristupa internetu. To se odnosi i na korisnike u poljoprivredi. Mobitel i internet su osnovni uvjeti bez kojih nije moguće koristiti zapravo niti jedno digitalno rješenje, ključna je email adresa, a mobitel je moguće zamijeniti računalom, mada je češći slučaj da poljoprivrednik ima kombinaciju mobitela i email adrese. 

Tek s protekom vremena poljoprivrednik će nadograditi svoje poslovanje s različitom informatičkom opremom ili pametnim digitalnim rješenjima, pa će tako i prolaziti kroz nekoliko razina informatizacije. Često taj prolazak kroz informatizaciju bude pun lutanja i dezinformacija te nepotrebnih dodatnih troškova, što se sve može izbjeći kvalitetnim planom informatizacije uz proizvode i usluge koje Vam nudimo kroz naš takozvani IT one stop shop! U nastavku Vam donosimo naš pregled razina informatizacije i uobičajeni razvoj i nadogradnju poslovanja sa specifičnim rješenjima. U našoj ponudi možete pronaći sva navedena rješenja, proizvode i usluge, prilagođene Vašim potrebama odnosno poslovanju 

Razine informatizacije Digital Agro


Naša misija je da pomognemo poljoprivrednicima pretvoriti podatke u informacije kroz integraciju agronomskih znanja i tehnoloških rješenja! Cilj nam je svakom poljoprivredniku omogućiti održivi razvoj te profitabilnost kroz primjenu agrotehnoloških rješenja! Tako u našoj ponudi možete pronaći sva ranije navedena rješenja i usluge za preciznu poljoprivredu.

Za više informacija o našim uslugama i asortimanu, obratite nam se s povjerenjem na info@digitalagro.eu ili na +385 91 4466 041

Share this on:
Skip to content
Malcare WordPress Security