DJI Mavic 3 Multispectral

U poljoprivrednoj proizvodnji, različiti dronovi imaju različite uloge te mogu obavljati različite funkcije, ovisno o tipu drona (kamere) i fazi proizvodnje: 

 1. Kod planiranja sadnje/sjetve, koristimo dronove kako bi povećali učinkovitost
 • Kako bi optimizirali sjetvenu normu, npr. kukuruza, analiziramo tlo te pratimo promjenu pH, saliniteta i teksture tla na polju. Na temelju analize, dobivene podatke unosimo u mape dobivene snimanjem dronom, odredimo zone na površini tla te prilagođavamo sjetvenu normu svakoj zoni.
 1. Kod unosa hranjiva, zoniranja i precizne primjene sredstava za zaštitu
 • Kako bi optimizirali prinos, koristimo dronove opremljene multispektralnom kamerom, kao što je Mavic 3 Multispectral.  Nakon snimanja, u programu Pix4D Fields napravimo multispektralnu analizu i NDVI indeksiranje, odredimo zone koje trebaju više, odnosno manje hranjiva te prema njima tretiramo nasad/usjev (preciznim radom sprječavamo nepotrebno korištenje repromaterijala, a ostvarujemo uštedu novca i vremena te pritom čuvamo okoliš).
 • Na isti način možemo detektirati bolesti i štetnike te mapiranjem zaraženih zona odrediti područja za preciznu primjenu sredstava za zaštitu.
 • Mapiranjem polja i korištenjem indeksa u programu PIX4D Fields, u nasadu smo identificirali korovnu vrstu na nekoliko pozicija u polju. S obzirom na to da znamo točne lokacije korova, u dron za tretiranje usjeva možemo unijeti te koordinate kako bi tretirali samo njih. Tako dobivamo specijalizirano, precizno i automatsko tretiranje usjeva te štedimo novac i vrijeme, uz očuvanje okoliša.
 1. Kod procjena prinosa
 • Korištenjem vegetacijskih indeksa možemo analizirati kako usjevi rastu pa usporediti te informacije s lokalnim vremenskim podacima i stvoriti realnu procjenu prinosa. Npr., nakon snimanja dronom kao što je Mavic 3 Multispectral, generiramo mape s NDVI indeksima u Pix4D Fieldsu, dodamo im podatke o temperaturi, padalinama i gnojidbi te prema određenim modelima računamo prinos.
 1. Kod nadzora usjeva/nasada i žetve/berbe
 • Ako želimo imati nadzor nad cijelim poljem/nasadom (bez obzira na veličinu), koristimo dron kako bi uspješno uočili promjene u vegetaciji a da pritom ne oštetimo polje/nasad svojim ulaskom. Tako možemo uočiti pojavu štetnika, korova ili bolesti, nedostatka vode ili hranjiva te odrediti zone koje ćemo tretirati.
 1. Kod zaštite usjeva/nasada i osiguranja istih
 • Ako dođe do štete na vašem usjevu/nasadu (elementarna nepogoda, krađa, divlje životinje i slično), snimanjem dronom brzo možemo dobiti točne podatke o oštećenom području i veličini istog (koristeći obrađene snimke područja) te tako ubrzati postupak dobivanja odštete osiguravajuće kuće.
Nasad aronije - prikaz ortomozaik snimka dronom
Nasad aronije - prikaz NDVI indeksa
Nasad aronije - prikaz zona za tretiranje prema NDVI indeksu
Previous
Next

Kako bi poljoprivrednicima što više približili korištenje dronova u njihovom svakodnevnom radu, tvrtka Digital Agro u svojoj ponudi, uz dronove za snimanje i primjenu sredstava, nudi i usluge snimanja, analize, izrade aplikacijskih mapa, ali i primjene sredstava prema izrađenim aplikacijskim mapama na Vašem polju ili nasadu. Više o našim uslugama analize nasada možete saznati ovdje, a ako ste zainteresirani za nabavku vlastitog poljoprivrednog drona, možete se dodatno informirati kroz naš vodič za kupovinu drona. 

Naša misija je da pomognemo poljoprivrednicima pretvoriti podatke u informacije kroz integraciju agronomskih znanja i tehnoloških rješenja! Cilj nam je svakom poljoprivredniku omogućiti održivi razvoj te profitabilnost kroz primjenu agrotehnoloških rješenja! Tako u našoj ponudi možete pronaći razna rješenja i usluge za preciznu poljoprivredu, kao što su: 

Za više informacija o našim uslugama i asortimanu, obratite nam se s povjerenjem na info@digitalagro.eu ili na +385 91 4466 041 

Share this on:
Skip to content
Malcare WordPress Security